Skocz do zawartości

Zdjęcie

Profanowanie Hip Hopu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
80 odpowiedzi w tym temacie

#21 Opes

Opes

Lld Sekcja

• Moderator
  • 2 422 postów
  • GG 9119768
  • LocationPno
  • d2jsp Opes
  • Konto D2 Scire-Fectum
  • Battle.Tag: Opes#2640

Napisano 11 marca 2010 - 21:42

dokładnie tak z tego się wyrasta imo stare kawałki te które powstawały z serca były kozak kaliber póżniej paktofonika ale też nie ma co ukrywać nie ma magika nie ma nic wójek i cne dno fokus rach " pijani powietrzem" słuchał ktoś tego??
nie radze ;)

co do wyrastania imo jak by było to robione naprawde w jakiś dobry sposób to by nie wymierało a z tego co słysze to udeż w puchara chodz na ławke etc co taki dzieciak 12lat może sobie pomyśleć?! dopiero wyrabia sobie zdanie a później mam jakiś małolatów co robią mała dziesione albo jakieś pobicia to jest chore imo

powinni śpiewać o czymś żeby motywować dzieciaków żeby dążyli do czegoś "jonty sport nie rozłaczna para" a później mamy 5 medali na olimpiadzie a mogło by być np 15 jak by reszta się nie zmarnowała ^^

nie porównujcie czrnych do białych imo to są dwa różne rodzaje muzyki.

#22 DominatorMC

DominatorMC
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • GG 10830402
  • LocationKielce
  • d2jsp bezimienny123
  • Konto D2 Nowiutki

Napisano 11 marca 2010 - 22:02

Masz racje Inlustra ale spójrz na to, że hip hop powstał w stanach. Gangsta raperzy oraz zespoły hip hopowe które się tam narodziły były, są i będą na pierwszym miejscu. Ale ja wole polski rap z tego względu, że rozumiem o czym nawijają a nie muszę się na maxa skupiać na nutce, żeby zrozumieć w połowie o czym śpiewają. Może i w życiu nie zostanę raperem ale na pewno rapu nie porzucę dla innej muzyki. Dla mnie w sercu rap będzie zawsze na pierwszym miejscu ale będę też szanował tych którzy nie słuchają rapu. W końcu każdy ma swój styl i kulturę.

#23 idid

idid
  • Administrator
  • 1 248 postów
  • LocationR-Śl

Napisano 11 marca 2010 - 22:08

Wiekszosc polskich raperow gdzies zbladzila. Na dzien dzisiejszy taki Mezo, Doniu, Liber - wszyscy sie szmaca, a kiedys brali udzial przy tworzeniu calkiem fajnych kawalkow, bez referenow o milosci spiewanych przez wokalistki do kotleta. Procz O.S.T.R, ktory i tak sie juz bardzo zmienil (wiek w tej dziedzinie robi wiele) na legalu nie ma chyba juz nikogo godnego uwagi, nawet Sokół się zepsuł. Dobrego rapu można albo posłuchać na starych płytach i yt, macie tu kawałek odemnie:

(zwróćcie uwage jaki Tede jeszcze chudzitki był)
Mozna też sięgnąć do podziemia, wokaliści jak Vnm, Jimson, Małpa nadal robią kawałek porządnego rapu i warto poświęcić im uwagę.

#24 asdfsdtre

asdfsdtre
  • Użytkownik
  • 631 postów

Napisano 11 marca 2010 - 22:12

opes dobrze gada hip hop nie ma przeslania dobrego,
imo dobre sa reeggae metal rock ;d  ofc nie wszystko ale wybrane nuty w sumie wszystko slucham Dominator ja Ciebie tez szanuje, nie przeszkadza mi ze ktos jest inny niz ja ;d w sumie ja zawsze bylem/ jestem inny

#25 michal_2589

michal_2589
  • Użytkownik
  • 529 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 marca 2010 - 23:09

Zgadzam się na wstępie z Ididem ze podziemia rapu są warte uwagi tacy wykonawcy którzy może nie nagrali plyty nie są popularni i znamy ich tylko z myspace. Naprawdę wnoszą coś do polskiego hip hopu moge to poprzeć kilkowa przykladami.
W moim mniemaniu rap dzieli się na takie 3 ramy szczególnie Polski. Tworzony dla beki typu waszka który chce miec xxxxxx komentów na u2b i inne ośmieszania policji itp. Drugi to ten co na prawde wnosi coś który mówi o jakieś konkretnej sprawie który ma dobry bit i przekaz taki osobiście preferuje , a mało jest takich wykonawców i mało na nich zwraca uwage. I trzecie taka "rama " jak poprostu najbardziej wylansowani raperze których znają spore ilości osób a który tak prawde mówiąc nic ciekawego nie tworzą. I właśnie z ich powodu osoby nie słuchające rapu na codzień szczególnie polskiego jak usłyszą ich kawałek mówiłą właśnie " że polski rap spada na psy .. " . Ja się osobiście nie zgadzam stym oczywiście jest wiekszości tandety polskiej ale żeby zobaczyć ,że można zrobić jakiś dobry kawałek trzeba się trochę zagłębić w tą kulture polskiego rapu.
Porównujecie tutaj bity zza oceanu do naszych. Wiadomo ,że nasze nie dorównają w wiekszości im. Jest to inna mentalność inne podejście inne genezy w ogole .

Wracając opes mowil ,że powinni śpiewać troche o życiu i zachęcać dlatego podam kilka linków z kawałkami co dla mnie osobiście maja jakis przekaz może komuś z was się spodoba.

Jedyny utwór który ma mega przekaz. Też nieznani raperzy . . Ale wgłębcie się słowa. Warto mu poświęcić uwagę moim zdaniem.

http://mrkrisek.wrzu...zyq_-_lajt_shit

Tutaj kilka innych:

Ashley & kula - czas mija

Bezimienni - Lustro

I tutaj twórczość shota nie będe wrzucał linków ale warto zobaczyć jego album:
http://www.myspace.com/fatshot 

A pozatym kilka innych wartych uwagi wykonawców jak Vnm, Czerwień, DEYS który tworzy bity do c-walka w miare porządne.

Wracając do meritum na legalu zawsze mistrzem dla mnie będzie O.s.t.r , który w swojej twórczości zrobił na prawde kilka solidnych kawałków. Moim zdanie posiada na prawde dobry rym. A resztę jak Peja, Dixon Hemp Gru nigdy nie przepadałem.

Co do czarnego rapu i zza oceanu to też się wykształciły takie wzory ,że każdy mówiąc o tym rapie wymienia wykonawców jak Eminem, 50 cent, G unit, 2pac . To podam dla zwolenników jeszcze kilka fajnych bicików które uważam za bdobre mniej znanych wykonawców. I tak pewnie nikt nie przejrzy tych wszystkich linków, ale polecam.

Listen to ur heart niestety rmx nie znam konkret tytułu to podam link do posłuchania z vida ;]

- niestety 1/2 instrumentalu ale jak ktoś znajdzie full wersje to polecam ;]

No i wiele innych ale już nie bd przedłużał . Bo już się troche rozpisałem. Sry za literówki ;p

#26 Opes

Opes

Lld Sekcja

• Moderator
  • 2 422 postów
  • GG 9119768
  • LocationPno
  • d2jsp Opes
  • Konto D2 Scire-Fectum
  • Battle.Tag: Opes#2640

Napisano 11 marca 2010 - 23:36

ja strasznie lubie to :D

id trafił w 10 :D naprawde jeden z pierwszych kawałków :D

a tu coś z piaseczna ;) btw oni to nagrali na jaja bo tak naprawde oni malują i naprawde zajebiście na wyścigach w wwa można zobaczyć wrzuty (na wyścigach jest mur około 1,5km i w sumie najlepisz tam malują z wawy i okolic ;) podkład ofc dj wac ;)

#27 Analien

Analien
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 12 marca 2010 - 01:11

Opes wedlug mnie pijani powietrzem sa swietni.. i polecam ^^ :)    <- latający holender.. zajebisty kawalek, "mysle i nic" tez wymiata
Pokahontaz tez zajebisa plyta :P
I dziwie sie czemu nikt nie wspomnial o Lucu "Kanał Audytywny" swietny zespol.. po prostu mega..  <- L.U.C & Rah "Nibyminipocieszne Psychomaterionety"   <- L.U.C "Stan halucynogenny"
Pijani powietrzem "M.A.T.O" !!!:) Śliwka rządzi ;)

#28 Garena_master

Garena_master
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • LocationGozulandia

Napisano 12 marca 2010 - 05:00

opes dobrze gada hip hop nie ma przeslania dobrego,
imo dobre sa reeggae metal rock ;d  ofc nie wszystko ale wybrane nuty w sumie wszystko slucham Dominator ja Ciebie tez szanuje, nie przeszkadza mi ze ktos jest inny niz ja ;d w sumie ja zawsze bylem/ jestem inny

nie ma dobrego przesłania?impotent myślenia.
a metal,rock ma przesłanie?no tak przecież roaming to przesłanie dla młodzieży.Albo Manson który pod czas koncertu obgryza głowe kurze.

a nawracając do tematu to proponuje posłuchać:
3xKlan - pozytywka coś ala Kaliber 44 z tym,że tam grał Rahim.

#29 DarkVaust

DarkVaust
  • Administrator
  • 1 408 postów
  • LocationSławków

Napisano 12 marca 2010 - 09:49

ok a więc Robert: Genteleman to nie rap tylko Jungle ;) koleś jest niemcem, ale robi zajebiste utwory ;)
Opel: Manson nie odgryzł głowy kurze tylko nietoperzowi, który zresztą był gumowy ^^ poczytaj sobie biografię Mansona to jest bardzo inteligentny człowiek, który ma poparcie we wszystkich swoich czynach ;)

btw Kaliber jest z mojej szkoły ^^ tzn był ;p

#30 BakaX

BakaX
  • Użytkownik
  • 1 140 postów
  • GG 12783040
  • LocationPolice
  • d2jsp BakaX
  • Konto D2 NLD - BakaX

Napisano 12 marca 2010 - 10:50

Co do Polskiego rapu i freestylu to O.S.T.R. I PFK :P A Magik to już klasyka... szkoda że próbował latać. ; / Jakoś nie mogę słuchać Peji Tede czy Soboty... Oni po prostu ssą pałki!

Edit///

Po śmierci Magika O.S.T.R. się zmienił a Pfk przestało istnieć ; < Why ?

#31 DominatorMC

DominatorMC
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • GG 10830402
  • LocationKielce
  • d2jsp bezimienny123
  • Konto D2 Nowiutki

Napisano 12 marca 2010 - 13:54

Co do Polskiego rapu i freestylu to O.S.T.R. I PFK :P A Magik to już klasyka... szkoda że próbował latać. ; / Jakoś nie mogę słuchać Peji Tede czy Soboty... Oni po prostu ssą pałki!

Edit///

PFK nadal istnieje tylko ze ma nazwę Pokahontaz tylko, że to już nie to samo ;[

#32 idid

idid
  • Administrator
  • 1 248 postów
  • LocationR-Śl

Napisano 12 marca 2010 - 15:27

Edit///

Napisałem już dlaczego O.S.T.R sie zmienil. Najzwyczajniej na świecie się starzeje. A z wiekiem nie można się już buntować,a chyba bunt jest podstawą rapu i tej subkultury. Bo czego wymagac od faceta, ktory musi zaczac akceptowac rzeczywistosc taka jak jest ze wzgledu na zone i syna? Dalej tworzy i pewnie jeszcze troche potworzy, ale to juz nie to samo. Co do samej tworczosci O.S.T.R - apogeum jego mozliwosci nie byla przed ostatnia płyta (nie pamietam juz niestety tytułu - ta z "Karmą" i "W drodze do nieba") jak uwaza wielu, a POE - Szum Rodzi Halas. Ci co nie slyszeli - odsylam. Genialna współpraca Ostrego i Emade dała świetną płyte, o ile nie najlepszą.

Co do Magika - zrobił się szum w okół jego osoby dopiero po śmierci, taka prawda że Polak docenia dopiero po śmierci. Samą sytuacje Magika podsumował właśnie Jimson dość brutalnie w którymś z kawałków.

Scena freestylu - wiadomo tutaj prym długo wiódł O.S.T.R ale i on się w walkach nie udziela już dość długo, jedynie na koncertach cos na wolnym odśpiewa. Jeśli chcecie zobaczyć fajna walka to polecam Finał Wielkiej Bitwy Warszawskiej - Tetris vs bodajże Pan Duże Pe (było na wrzucie jak dobrze pamietam).

Na koniec dorzuce fajny, ale krótki kawałek Smarkiego, i dośc fajną piosenkę Vnm'a:
-> Smarki
  -> VNM

#33 BakaX

BakaX
  • Użytkownik
  • 1 140 postów
  • GG 12783040
  • LocationPolice
  • d2jsp BakaX
  • Konto D2 NLD - BakaX

Napisano 12 marca 2010 - 18:56

Ta wiem że maja inna nazwę ... Ale dla mnie Pfk już nie istnieje.

Id ... Fajne kawałki : )

#34 Garena_master

Garena_master
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • LocationGozulandia

Napisano 12 marca 2010 - 18:57

Ta wiem że maja inna nazwę ... Ale dla mnie Pfk już nie istnieje.

Id ... Fajne kawałki : )

Bo pfk to teraz pokahontaz

#35 konmen

konmen
  • Użytkownik
  • 825 postów
  • GG 10077769
  • LocationCompton
  • d2jsp konmen
  • Konto D2 doggy52

Napisano 12 marca 2010 - 19:31

No wiadomo jak jest raper jest młody buntuje się przeciw wszystkiemu uważa że świat jest przeciwko niemu ale jak dorośnie zmienia się i dojrzewa.

#36 Garena_master

Garena_master
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • LocationGozulandia

Napisano 12 marca 2010 - 19:51

No wiadomo jak jest raper jest młody buntuje się przeciw wszystkiemu uważa że świat jest przeciwko niemu ale jak dorośnie zmienia się i dojrzewa.

Z Rapem wyrosłem lecz z Rapu nie wyrosnę.

#37 BakaX

BakaX
  • Użytkownik
  • 1 140 postów
  • GG 12783040
  • LocationPolice
  • d2jsp BakaX
  • Konto D2 NLD - BakaX

Napisano 13 marca 2010 - 10:46

Opel ;D Święte słowa. Pokahontaz... Nie mieli co wymyśleć ?

#38 Analien

Analien
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 13 marca 2010 - 19:17

Co z tego ze Pokahontaz? Bo to nazwa musi byc zajebista nie? Pokahontaz napewno ma jakies "glebsze" znaczenie.. Ja tam sie nimi jaram nie wiem co do nich macie no ale cóż.. gusta. No a mowiony styl ostergo w ogole do mnie nei trafia typ napierdziela o tym samym we wszystkich kawalkach i kurde w wielu nawet nie konkretnie tylko napieprza o wszystkim.

#39 Garena_master

Garena_master
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • LocationGozulandia

Napisano 13 marca 2010 - 19:27

Co z tego ze Pokahontaz? Bo to nazwa musi byc zajebista nie? Pokahontaz napewno ma jakies "glebsze" znaczenie.. Ja tam sie nimi jaram nie wiem co do nich macie no ale cóż.. gusta. No a mowiony styl ostergo w ogole do mnie nei trafia typ napierdziela o tym samym we wszystkich kawalkach i kurde w wielu nawet nie konkretnie tylko napieprza o wszystkim.

o wszystkim?znaczy o życiu chociażby piosenka " Kochana Polsko " czy " ziomek "

#40 Analien

Analien
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 13 marca 2010 - 19:31

Nie wiem nie znam jego utworow po tytulach ale napewno 2 "inne" piosenki od calej reszty co slyszalem go w moich oczach nie uratuja :P takze dalszy dialog jest nie potrzebny ^^;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych