Dobra, a co do porównania - czy android zżera dużo kasy za internet? WTF HELL NO!!! Jeśli jesteś użytkownikiem świadomym, to jednym kliknięciem blokujesz transfer danych i tyle. Kolejny widget informuje cię o zużytym internecie. Tyle ;]
Czy N8? Po kolei:
Amoled z gorilla glass - który wygląda jak każdy inny wyświetlacz. To tylko chwyt marketingowy, Nokie z Carlem Zeissem też się chwaliły ponoć profesjonalną optyką, która była wielkości łebka od szpilki, a zdjęcia wychodziły gorsze niż choćby w SE z serii K i C.
HDMI - I co z tym HDMI zrobisz? Będziesz podłączał do telewizora? Jak miałem w telefonie wyjście AV, to użyłem go... raz. A potem stwierdziłem, że to niepotrzebne babranie się z kablami, bo nie daje dobrego efektu. Nieco lepsze jest stream bezprzewodowy, do którego aplikacja pod Andka jest.
USB OTG - będziesz do mniejszego niż 4 cale ekranu podłączał mysz?
16GB pamięci wewnętrznej - nie zapełnisz więcej niż 4, które mogą leżeć na MicroSD
Darmowe mapy - na androida też są
Aparat w telefonie - tu zawsze się śmieję - aparat w telefonie to zabawka, niezdolna do zrobienia porządnego zdjęcia. Głupia cyfrówka kompaktowa będzie lepsza.
No i pamiętaj, że N8 chodzi na symbianie, porzuconym już systemie operacyjnym, który jest koszmarnie nieintuicyjny. Powinieneś poprosić jakiegoś androidowca, żeby ci pokazał, jak śmiga jego telefon. A tym bardziej telefon z nakładką HTC.
Jakbyś miał jakieś pytania, co do twojego nowego telefonu na androidzie, to wal ;P