Najlepszy guide o generowaniu itemkow w diablo 2 :
http://forums.diablo...ad.php?t=392254
Mam nadzieje ze zakonczy on zadawanie durnych pytan i jeszcze glupszych odpowiedzi, mimo ze jest ciezkostrawny dla "mlodych adeptow mf jak i dla tych bardziej doswiadczonych" (wymaga znajomosci englisha, matmy i troche myslenia) :wink:
Dorzucam jeszcze affix calc z ktorego sam korzystam :
http://www.diabloii.nu/affixcalc/
Przydaje sie do rollu w kostce (jesli sie rolluje itemy pod okreslony lvl postaci, lub do szukania ilvl pod roll (manarchy pod jmoda,jeveliny pod 6/40) tak zeby obcinac niepotrzebne affixy (wyzsze niz te ktore chcemy wyrolowac :lol:)
Napisano 22 czerwiec 2007 - 23:25
hehs
fajno, ale sam wiesz, że sprawdzi sie przez chiwlę
za parenascie dni
pare tygodni
trzeba bedzie szukać w szukajce
a to "boli" nowych userów
większość "nowych" nie korzysta z szukajki
ale pomysł zaszczytny
zasługujący na pochwałę
inicjatywa dobra
pozdrawiam serdecznie
fajno, ale sam wiesz, że sprawdzi sie przez chiwlę
za parenascie dni
pare tygodni
trzeba bedzie szukać w szukajce
a to "boli" nowych userów
większość "nowych" nie korzysta z szukajki
ale pomysł zaszczytny
zasługujący na pochwałę
inicjatywa dobra
pozdrawiam serdecznie
Napisano 22 czerwiec 2007 - 23:27
Cytat
niestety, dla połowy plebu i tak będzie on zbędny, gdyz jest napisany w języku angielskim xD
to niech ten pleb sie zacznie uczyc englisha
[ Dodano: 2007-06-23, 00:51 ]
+ taki maly math guide o dropie run, troche depresyjny ale co tam :mrgreen:
http://forums.diablo...ad.php?t=178289
+ mala rada do szukania itemow ktore sa tak naprawde cos warte (soj, shako, bk i archy to dla mnie zwykle itemki ktore moga poleciec z mefa) z tc wyzszym niz 87 (ktore leca w picie, mauzoleum, starozytnych tunelach, cs + diablo, baal) :
Dwuosobowy team :
#1 postac ktora ma zabijac z 0 mf (liczy sie szybkosc zabijania)
#2 barb z mf 600+ (max w bo, 10+ w odnajdowanie przedmiotow, reszta w skille ktorymi bedziemi dobijac baala, diablo) moj mial 1000mf z kawalkiem (im wiecej tym lepiej)
Strategia :
1# Pit, CS, Mauzoleum, Starozytne => Najlepiej sprawdza sie hybryda orb/fb, light soso (z tym ze orb = mniej cial = mniej itemkow odnajdywanych przez barba), psn nec, bowzonka. Piewsza postac ubija, barb lata ( z /nopickup) ze skillem find items.
2# Diablo, Baal => Hammer lub light soso (ogolnie postacie ktore szybko robia br,dia), zostawiamy dia/baalowi 1kreske zycia, ma go dobic barb (na full mf) lub merc barba.
Calosc jest zmudna, wymaga duzo cierpiwosci ( nie oczekujcie ze za 1 runem poleci wam tyrael), z czasem sie nudzi (szczegolnie rola barba).
Napisano 23 czerwiec 2007 - 14:11
Cytat
ale małe "ale"... jeśli masz 2 chary i jeden ma 0 mf i zabija, a drugi ma 600mf i nie walczy to jego mf nie będzie liczył się przy dropie... jego mf liczy się dopiero w momencie kiedy uderzy moba.
nie rozumiesz calej idei :wink:
W areas z tc 85+ barb uzywa skilla find items na cialach i on jest zrodlem znajdowania unikatow, pierwsza postac jest zrodlem white/sox/magic items (rare i unikaty, sety leca rzadko bo ma 0 mf) => 2 pieczenie na jednym ogniu :mrgreen:
Baala i Diablo dobija barb w full mf ( pierwsza postac ma jak najszybciej zrobic br, diaruna, zostawic boosowi kreske lifa i zalozyc ng) w czasie gdy pierwsza postac robi juz br, diaruna na ng.
Napisano 07 luty 2011 - 19:02
Guzik prawda
znajomość angielskiego nie ma najmniejszego znaczenia.
przeczytałem wiele poradników.
gram mf już prawie 10 lat - zasada jest prosta - wszystko zależy od tego kto i jak ustawia algorytmy ( to one rządzą ) - i co gorsze są sterowalne.
wszystkim się zdaje że mają do czynienia z czystą i prostą matematyką - nie ma czystej matematyki tak jak nie ma wolnego rynku.
drop jest zależny od rekinów ( w jednoosobowej postaci - Blizzarda ) i basta.
i wygłaszając te sądy nie chciałbym być wzięty za komunistycznego rewolucjonistę
jak już to próbuję jedynie odrzeć to ze złudzeń.
znajomość angielskiego nie ma najmniejszego znaczenia.
przeczytałem wiele poradników.
gram mf już prawie 10 lat - zasada jest prosta - wszystko zależy od tego kto i jak ustawia algorytmy ( to one rządzą ) - i co gorsze są sterowalne.
wszystkim się zdaje że mają do czynienia z czystą i prostą matematyką - nie ma czystej matematyki tak jak nie ma wolnego rynku.
drop jest zależny od rekinów ( w jednoosobowej postaci - Blizzarda ) i basta.
i wygłaszając te sądy nie chciałbym być wzięty za komunistycznego rewolucjonistę
jak już to próbuję jedynie odrzeć to ze złudzeń.

Napisano 08 luty 2011 - 12:20
RipVanWinkle, czyli twierdzisz, że Blizzard manipuluje wskaźnikiem wypadania przedmiotów ? Jednego dnia większy drugiego dnia mniejszy ?
Myśle że twoja teoria nie ma sensu . Opierając ją na swoich subiektywnych odczuciach na pewno jej nie udowodnisz.
A na marginesie, według Ciebie znajomość języka angielskiego nie ma na najmniejszego znaczenia aby zrozumieć tekst napisany w tym języku ?
Myśle że twoja teoria nie ma sensu . Opierając ją na swoich subiektywnych odczuciach na pewno jej nie udowodnisz.
A na marginesie, według Ciebie znajomość języka angielskiego nie ma na najmniejszego znaczenia aby zrozumieć tekst napisany w tym języku ?
Napisano 09 luty 2011 - 10:32
tak twierdzę. kiedyś myślałem inaczej. od trzech lat nie gram już pvp, jedynie mf.
jeżeli robi się wiele runów to widać to doskonale - że nie ma w tym czystej matematyki.
jest to oczywiście bardzo trudne do udowodnienia, wymagałoby dosyć zaawansowanych analiz w oparciu o dużą ilość danych.
z angielskim oczywiście żartowałem by podkreślić moje wątpliwości.
poradniki mają moim zdaniem sens jeżeli chodzi o mf lokacje, drop level i takie tam detale.
podam przykład - są dni kiedy podczas dużej ilości mf runów ( powiedzmy 20 ) obserwuję wyraźny wzrost dropu w określonej grupie przedmiotów.
kilka dni temu leciały w dużych ilościach białe zbroje dobrej jakości różnego rodzaju. z runami jest podobnie - jeżeli jednego dnia po raz 10 w sankuarium wypada mi sol, innego zaś mocno dropi inna to co można o tym myśleć ? na pewno nie to że jest to czysty rachunek prawdopodobieństwa.
mam świadomość że wydźwięk tego co piszę jest zgoła rewolucyjny - swoje stwierdzenia opieram o doświadczenia z bardzo dużej ilości gier typu mf w różnych możliwych konfiguracjach.
jeżeli robi się wiele runów to widać to doskonale - że nie ma w tym czystej matematyki.
jest to oczywiście bardzo trudne do udowodnienia, wymagałoby dosyć zaawansowanych analiz w oparciu o dużą ilość danych.
z angielskim oczywiście żartowałem by podkreślić moje wątpliwości.
poradniki mają moim zdaniem sens jeżeli chodzi o mf lokacje, drop level i takie tam detale.
podam przykład - są dni kiedy podczas dużej ilości mf runów ( powiedzmy 20 ) obserwuję wyraźny wzrost dropu w określonej grupie przedmiotów.
kilka dni temu leciały w dużych ilościach białe zbroje dobrej jakości różnego rodzaju. z runami jest podobnie - jeżeli jednego dnia po raz 10 w sankuarium wypada mi sol, innego zaś mocno dropi inna to co można o tym myśleć ? na pewno nie to że jest to czysty rachunek prawdopodobieństwa.
mam świadomość że wydźwięk tego co piszę jest zgoła rewolucyjny - swoje stwierdzenia opieram o doświadczenia z bardzo dużej ilości gier typu mf w różnych możliwych konfiguracjach.

Napisano 09 luty 2011 - 12:57
Cytat
kilka dni temu leciały w dużych ilościach białe zbroje dobrej jakości różnego rodzaju. z runami jest podobnie - jeżeli jednego dnia po raz 10 w sanktuarium wypada mi sol, innego zaś mocno dropi inna to co można o tym myśleć ? na pewno nie to że jest to czysty rachunek prawdopodobieństwa.
A dlaczego nie ma być to oparte na czystym rachunku prawdopodobieństwa ? Czy drop dziesięciu run sol w jednym dniu, a w następnym duża ilość dropniętych innych jest niemożliwy w systemie na którym opiera się gra ? Oczywiście rozumiem, że podałeś to jako przykład.
Napisano 09 luty 2011 - 14:36
zgadzam się, jest to oczywiście możliwe. jednakże z matematycznego punktu widzenie prawdopodobieństwo wypadania serii jest zdecydowanie niższe.
dzisiaj np, na 12 runów ( mef, dia, pindl, baal ) - 3 razy magefisty.
blizz przed ostatnim resetem zapowiedział sporo zmian. jedną z nich miała być zmiana ( podwyższenie ) dropu run.
było to wyraźnie odczuwalne, szczególnie w pierwszych miesiącach. znalezienie ista, mala, um nie było niczym nadzwyczajnym.
od dobrych dwóch miesięcy drop tych run moim zdaniem mocno się zmienił ( spadł ). znajduję zaledwie drobną część tego co znajdowałem wcześniej.
zrobiłem w tym czasie co najmniej kilkaset runów, zdecydowanie bliżej tysiąca niż stu.
wiem że to czy ktoś ma farta, czy też go nie ma również zależy od rachunku prawdopodobieństwa - i w tym miejscu moja teza jest oczywiście do obalenia.
jedno jest moim zdaniem niepodważalne - blizz może to zrobić.
pytanie jak często to robi i czy tylko na starcie nowego laddera ??? nie odpowiem, bo nie mam dostępu do tego typu danych.
dzisiaj np, na 12 runów ( mef, dia, pindl, baal ) - 3 razy magefisty.
blizz przed ostatnim resetem zapowiedział sporo zmian. jedną z nich miała być zmiana ( podwyższenie ) dropu run.
było to wyraźnie odczuwalne, szczególnie w pierwszych miesiącach. znalezienie ista, mala, um nie było niczym nadzwyczajnym.
od dobrych dwóch miesięcy drop tych run moim zdaniem mocno się zmienił ( spadł ). znajduję zaledwie drobną część tego co znajdowałem wcześniej.
zrobiłem w tym czasie co najmniej kilkaset runów, zdecydowanie bliżej tysiąca niż stu.
wiem że to czy ktoś ma farta, czy też go nie ma również zależy od rachunku prawdopodobieństwa - i w tym miejscu moja teza jest oczywiście do obalenia.
jedno jest moim zdaniem niepodważalne - blizz może to zrobić.
pytanie jak często to robi i czy tylko na starcie nowego laddera ??? nie odpowiem, bo nie mam dostępu do tego typu danych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Do góry