Skocz do zawartości

Uruchamianie gry


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1
Jurasik

Jurasik
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • LocationSto(L)ica
Istnieje kilka przydatnych komend, dzięki którym można dopasować Diablo do własnych potrzeb wizualnych. Na przykład możemy sprawić by gra otwierała się w małym okienku (zamiast full screen), otworzyć kilka kopii diablo z różnych cd-key'i - każde w osobnym okienku, nadać każdemu z tych okienek inny tytuł (nazwa wyświetlana na pasku zadań) aby łatwiej się przeskakiwało pomiędzy oknami, oraz wiele innych opcji.

Tutaj opiszę jak się używa tych komend:
1. Zapewne znaczna większość osób używa skrótów do gry Diablo, dlatego nie będę się rozpisywał jak się je robi.
Otwieramy "właściwości" skrótu i przy pozycji gdzie wskazany jest element docelowy (domyślnie: "C:\Program files\Diablo II\Diablo II.exe") dopisujemy komendy w sposób "...\Diablo II.exe" -komenda -komenda.
Istnieje również możliwość stworzenia sobie kilku skrótów, każdy przypisany do innego cd key'a, ale o tym później.
2. Istnieją różne programy ułatwiające otwieranie kilku okienek Diablo z różnych cd-key'i.
Przykładem takiego programu jest C3PO, który kiedyś był niewykrywalnym MapHackiem. Nadal służyć on może jako tzw "multi-loader". Umożliwia on nam dopisanie do każdego pliku mpq (są to pliki zawierające zapisany cd-key, dobrym programem do tworzenia tych plików jest Serby's CD Key changer) pod jakim tytułem okienko ma się otworzyć, czy ma być full screen czy nie oraz jakie inne komendy mają je obowiązywać.
Oczywiście istnieją inne programy do obsługi kilku cd-key'i oraz do używania komend przy otwieraniu Diablo ale C3PO jest bardzo łatwy w obsłudze.

Oto lista komend:
-w <- otwiera grę Diablo II Lod w okienku
-res800 <- używane tylko w parze z '-w'; okienko od razu otwiera się w rozdzielczości 800x600
-nohide <- sprawia że okienko nie minimalizuje nam się do paska zadań przy każdym kliknięciu poza jego obszar, okno po prostu funkcjonuje wtedy w tle.
-skiptobnet <- pomijając intro przechodzi od razu do logowania do CBN.
-sleepy <- okienko zżera troszkę mniej pamięci użytkowej niż normalnie; przydatne przy kilku okienkach otwartych równocześnie
-locale eng <- zmienia język gry na angielski (english)
-mpq xxx.mpq <- otwierane okienko gry będzie używać cd-key'a zapisanego w pliku xxx.mpq. Posiadając kilka plików *.mpq, możemy stworzyć sobie kilka skrótów do gry oraz w każdym z przypisać inny plik *.mpq.
-altcolor <- wprowadza do gry drobne zmiany kolorów, dokładniej nie zdefiniowane
-title "nazwa" <- nadaje nazwę okienku widoczną na pasku zadań oraz tuż nad okienkiem, przydatne gdy odpalamy kilka kopii gry, aby się nie myliły.

Przepraszam za błędy, nie lubię polaka. Zgłaszajcie jeśli coś wymaga poprawienia lub gdy pominąłem którąś komendę.

#2
Siemior

Siemior
  • Moderator
  • 1255 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
  • Battle.Tag: siemior#2881
kolejne komendy:
-altcolor <- pasek życia wroga zmienia się ba kolor błękitny, bardziej czytelny :???: ?!
-title "nazwa" <- przydatne gdy gramy na kilku oknach na raz teraz możemy je nazwać i nie mylić okien :P ( nazwe piszemy bez " " np. -title siemior )

Zgłaszajcie jeśli coś wymaga poprawienia


okienko odrazu otwiera się

przechodzi odrazu do logowania


pisze sie od razu a tak to wiecej bledow nie ma ;]

pozdrawiam ;]

#3
DarkVaust

DarkVaust
  • Administrator
  • 1408 postów
  • LocationSławków
a jak to zrobić, żeby się i nie minimalizowało i było w okienku ?:P "-w-nohide" ??

#4
Siemior

Siemior
  • Moderator
  • 1255 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
  • Battle.Tag: siemior#2881
tak ;]

#5
DarkVaust

DarkVaust
  • Administrator
  • 1408 postów
  • LocationSławków
coś nie działa, bo dalej się chowa :/

#6
Siemior

Siemior
  • Moderator
  • 1255 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
  • Battle.Tag: siemior#2881
tylko ze musisz pomiedzy nimi spacje zrobic ale głowy nie dam ;]

[ Dodano: 2007-02-08, 18:20 ]
i raczej to jest powodem

[ Dodano: 2007-02-08, 18:21 ]
exp. "C:\Program Files\Diablo II\Diablo II.exe" -mpq siemior.mpq -w -title siemior -sleepy -res800 -skiptobnet -nohide

#7
DarkVaust

DarkVaust
  • Administrator
  • 1408 postów
  • LocationSławków
dalej nie działa :(

#8
Siemior

Siemior
  • Moderator
  • 1255 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
  • Battle.Tag: siemior#2881
on kurcze musi dzialac jak mozesz napisz swoja sciezke dostepu

#9
DarkVaust

DarkVaust
  • Administrator
  • 1408 postów
  • LocationSławków
"D:\Gry\Diablo II\Diablo II.exe" -w -nohide

#10
Siemior

Siemior
  • Moderator
  • 1255 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
  • Battle.Tag: siemior#2881
kurde probowalem identycznie jak ty czyli "C:\Program Files\Diablo II\Diablo II.exe" -w -nohide i jakos mi się udało u mnie działa nie wiem w czym moze być problem :? moze zły loadder?

#11
DarkVaust

DarkVaust
  • Administrator
  • 1408 postów
  • LocationSławków
ale właśnie to nie jest loadder, bo to jest ten właściwy plik, zawsze z niego odpalałem, ale bez dopiski "-nohide" i wszystko działało :(

#12
Siemior

Siemior
  • Moderator
  • 1255 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
  • Battle.Tag: siemior#2881
kurde to sam juz nie wiem :? moze na domyslnym folderze czyli c:\program files... no nie wiem naprawde musisz pokabinowac...

#13
Jurasik

Jurasik
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • LocationSto(L)ica
To raczej musi być plik loadera, ale również głowy nie dam. Na 90% powinień to być loader, gdyż dzięki niemu możemy odpalić kilka kopii gry.

#14
DarkVaust

DarkVaust
  • Administrator
  • 1408 postów
  • LocationSławków
Jurasik wyślesz mi taki program, albo link chociaz?

#15
Kakash

Kakash

    ~groovy

  • Użytkownik
  • 539 postów
  • GG 7795406
  • LocationKatowice
  • d2jsp lightmafire
Przyklejone :)

#16
Siemior

Siemior
  • Moderator
  • 1255 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
  • Battle.Tag: siemior#2881
oke to spoko juras dopisz jeszcze te komendy co ja napisalem :P i chyba jak mozna o ile zmienic nazwe topicu bo chyba nie za bardzo pasuje

[ Dodano: 2007-02-09, 12:44 ]

Jurasik wyślesz mi taki program, albo link chociaz?

zagadaj do mnie na gg to ci przesle

#17
YaSiErS

YaSiErS
  • Użytkownik
  • 4 postów
Sorrki, ze sie tak podlaczam do starego tematu ale cos mnie zainteresowalo.Mam pytanie a propo tego loadera o ktorym tu mowa. pozwala on na uruchamianie kilku gier na raz?? jesli tak to skad moge go dostac i czy wytlumaczy mi ktos jak sie nim poslugiwac?? no i najwazniejsze...jest legel??bo nie chce dostac bana za jakis program....POZDRAWIAM

#18
Angelus

Angelus
  • Użytkownik
  • 365 postów
jest legal.
Google - 30sec i znajdziesz.
Tak, pozwala na otworzenie kilku kopii d2.

#19
Siemior

Siemior
  • Moderator
  • 1255 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
  • Battle.Tag: siemior#2881
ale na CBN need kilka keyow zaleznie ile chcemy gier na raz otworzyc ;]

#20
Xaroso

Xaroso
  • Użytkownik
  • 4 postów
Pobawie sie w archeologa ^^

Te skroty sa fajne, ale jak poprzednio komus tam tez nie dzialalo -w -nohide. Mi to tez nie dziala :( da sie zrobic tak zeby dzialalo?XD




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych