Pomóżcie w zakupie monitora :)
Napisano 12 sierpnia 2011 - 11:31
To kilka słow wstepu mam za soba. Wy pewnie macie jakies fajne monitorki panoramiczne bo to teraz juz jest standard w tych czasach no ale ja sie nie orientuje na tych wtyczkach d-sub dvi etc od razu mowie ze mam na karcie wszystkie mozliwe wejscia. Wiadomo hdmi bedzie najdrozsze ale jaki przedzial cenowy mnie interesuje mln na miesiac nie zarabiam wiec jakies 500zl bym mogl wtopic na niego. Czekam na propozycje lub tez porady na co mam patrzec przy zakupie monitora.
edit: ok tutaj zpodaje linkiem http://allegro.pl/sa...1751224573.html w tym sklepie czesto dokonywalem zakupow bo preferuje odbior osobisty zaznaczone jest ze jest on w full hd cokolwiek juz to dokladnie znaczy a ma zlacze d-sub czyli te najstarsze. Jakie jeszcze mankamenty patrzac na parametry ma ten monitor bo cena moim zdaniem okazyjna. Co o tym sadzicie? Jak możecie sprawdzcie inne monitory od tego sprzedawcy moze jest tam jakis naprawde dobry za rozsadna cene bo tak jak mowie ja sie nie znam a nie chce badziewia kupic.
Pozdro
Napisano 12 sierpnia 2011 - 13:50
Co do wyjść:
D-SUB (zwane też VGA) - złącze analogowe. Nadaje się spokojnie do przesyłania obrazu, ale ostatnio komercha się wgryzła i zaczęła blokować niektóre rodzaje przesyłu...
DVI - złącze cyfrowe, nie objęte jakimiś umowami korporacyjnymi. Spokojnie może nadawać rozdzielczości HD i jest dość szybkie (jak połączy się obok siebie monitory poprzez D-SUB i DVI to DVI otrzyma szybciej obraz). Jeśli masz w komputerze napęd Bluray i puścisz oryginalny film z płyty, to, w odróżnieniu od monitora na D-SUB, będziesz mieć obraz na ekranie.
HDMI - komercha paskudna. Organizacja międzynarodowa się skrzyknęła i stworzyli ten standard. Może przesyłać oprócz obrazu również dźwięk, rozpoznaje zabezpieczenia HDCP (zabezpieczenie przed kopiowaniem - jeśli masz kablówkę z kanałami HD i puścisz obraz na monitor z DVI, to co jakiś czas wyskakuje okienko, że powinieneś jednak się zaopatrzyć w HDCP).
Monitory z HDMI są droższe od tych z DVI (i z identycznymi parametrami), a te z DVI są droższe od tych z D-SUBem.
w marcu kupowałem od tego sprzedawcy monitor http://allegro.pl/mo...1751225116.html , bardzo fajny, ładny kontrast i proporcje obrazu. Teraz mi służy za telewizor, a przy kompie zostawiłem starego, D-SUBowego samsunga (22 cale, LCD)
Napisano 12 sierpnia 2011 - 16:46
http://allegro.pl/mo...1766042992.html
i napisze szczerze ze jestem z niego bardzo zadowolony
Napisano 13 sierpnia 2011 - 12:47
Napisano 13 sierpnia 2011 - 18:01
Jesli sa to te same modele, co 2 lata temu, to zdecydowanie odradzam (choc nie powiem z wygladu monitor bije wszystkie inne na glowe, klasyczna obudowa wyprzedza mojego plastikowego acera o lata swietlen).
Pajacyk, Polskie Serce, Okruszek, Habitat, Spełniaj marzenia, Wyklikaj Żywność
KLIKASZ -> POMAGASZ!
Napisano 13 sierpnia 2011 - 19:09
Co do samego podświetlenia LED to jest o niebo lepsze niż świetlówkowe, nie wypala się na przyklad i nie ma stref przejaśnienia.
Napisano 13 sierpnia 2011 - 22:12
Napisano 14 sierpnia 2011 - 01:03
Mianowicie - w standardowych ekranach "z dupą" mieliśmy do czynienia z działem elektronowym i elektromagnesem, który kierował wiązkę elektronów w ekran monitora. Była to technologia dość bolesna dla oczu, bombardowanych silnym światłem.
Po wynalezieniu (notabene przez polaków) niebieskiej diody zaczęto produkować monitory oparte na ekonomiczniejszej rozmiarowo technologii opartej na pikselach w ciekłych kryształach podswietlanych od tylu. Monitory takie pożerają znacznie mniej pradu, a także - że względu na brak dupy - mieszcza się na małym biurku nawet mając przekątne powyżej 20 cali.
Rozwinięciem tej technologii jest wstawienie diod emitujacych światło, zamiast lamp. Monitory te są jeszcze bardziej płaskie i żrą mniej prądu.
Są również mity na ich temat, które są rozsiewane chyba zarówno przez sprzedawców jak i kupców, mówiące że led ma lepsze/zywsze/jasniejsze kolory - nieprawda! Diody nie mają wcale lepszej mocy niz stare lampy! A za jaskrawosc kolorów odpowiada głównie budowa kryształów. gdyby lampy były montowane do dzisiejszych monitorów LED, to prawdopodbnie jakość obrazu byłaby dużo wyższa. Ale tego nie robią, bo diody LED są bardziej krótkotrwałe - mniej więcej 5 razy. Dzieki temu samsung, Sharp i lg szybciej sprzedadzą kolejne wyświetlacze swoim klientom.
A więc:
Lcd bez LED - płaski, jasny, mało żre prądu
Lcdz LED - jeszcze cieńszy, jasny, jeszcze mniej żre prądu, krótkotrwały
A propos dwóch monitorów do wowa - to zdaje egzamin! Na jednym masz grę, na drugim FireFoxa z wowheadem. A jak chcesz mieć grę na kilku ekranach to liczbę nieparzystą, nie chciałbyś chyba, żeby postać była na przecięciu ekranów
Sent from my HTC Hero using Tapatalk
Napisano 14 sierpnia 2011 - 07:50
Kurcze z tym LED i LCD to już zgłupiałem...
Napisano 14 sierpnia 2011 - 20:43
A więc: Lcd bez LED - płaski, jasny, mało żre prądu Lcdz LED - jeszcze cieńszy, jasny, jeszcze mniej żre prądu, krótkotrwały
Nie zgodzę się, mam monitor świetlówkowy (klasyczny LCD) i już widać strefy przejaśnień po ok 3 latach. Świetlówki też łatwiej się przepalają. LED trzyma dużo lepiej parametry i jak się zużywa to powinien robić to w miarę równo. Wiem, że wymiana świetlówki nie jest zbyt trudna jak się ma magika jakiegoś pod ręką, ale dla przeciętnego użytkownika to niewykonalne.
Dodam że ten LED ma już 2 lata i jest po prostu lepszy.
Napisano 14 sierpnia 2011 - 21:41
a tak szczerze co do tych monitorów to rzeczywiście dobrze że napisałem ten temat bo nie wiedziałem że to aż takie trudne będzie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych