Skocz do zawartości

Zdjęcie

No zaraz się zdenerwuje, nowy komp a gierki nie śmigają...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 DominatorMC

DominatorMC
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • GG 10830402
  • LocationKielce
  • d2jsp bezimienny123
  • Konto D2 Nowiutki

Napisano 21 stycznia 2011 - 17:20

Mam problem z Gothic 4 Arcania, Battlefield Bad Company 2 i Call of Duty Black Ops.

Oto parametry mojego kompa:
1. Grafika: Radeon HD 5570 Series (1 gb pamięci video)
2. Procek: AMD Athlon x3 435 (2.9 ghz na rdzeń)
3. Pamięć: 4 gb ddr3 ramu (3.5 obsługuje bo mam win xp)
4. System operacyjny: Win XP Home Edition
5. Płyta główna: Asrock N68C-S UCC

I teraz tak. Co do problemu z Arcanią i BFBC2 to ściągnąłem na wszelki wypadek i podczas próby włączenia wyskakiwał mi oto taki błąd:

Arcania.exe

Wystąpił problem z aplikacją Arcania.exe i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.

Wyślij raport o błędach / Nie wysyłaj

A co do Black Ops to było coś takiego, że gdy próbowałem zagrać na singlu to po pokazówce miałem czarny ekran i jedyne co mogłem zrobić to alt + ctrl + del lub reset kompa. A na multi kilka mapek mi nie działało. Macie jakiś pomysł co z tym fantem zrobić ?? Co zainstalować/odinstalować/przeinstalować żeby działało ?? Bo zaraz mnie coś trafi. 2 koła poszły na kompa na którym żadna nowa gierka nie śmiga. Struna fortepianowa sama się sunie pod kołnierz...
Dołączona grafika

#2 asdfsdtre

asdfsdtre
  • Użytkownik
  • 631 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 20:53

gothic arcania masz pirata wiec to tego wina na 100% :D
cod bo nie wiem

#3 kowal2300

kowal2300
  • Użytkownik
  • 315 postów
  • GG 9913033
  • LocationSkierniewice
  • d2jsp kowal2300
  • Konto D2 kowal2303
  • Battle.Tag: kowal2300#2173

Napisano 21 stycznia 2011 - 21:02

1. zainstaluj viste albo win7.. w ogole gdzie Ty znalazles sterowniki do mobo i grafiki pod xpka? :D
2. zainstaluj najnowszego directx pod Twoja wersje windowsa 32/64b, bo nie jestem przekonany, ze directx 11 (czy jaki tam jest teraz najnowszy..) dziala prawidlowo pod xp..
3. sciagnij jeszcze raz, ale z pewnego zrodla, ktory ma 3 komentarze, ze wstawka dziala (torrenty)
4. kup oryginal
5. nie kupuj komputera do gier, szkoda kasy..

www.siepomaga.pl

Pajacyk, Polskie Serce, Okruszek, Habitat, Spełniaj marzenia, Wyklikaj Żywność

KLIKASZ -> POMAGASZ!

#4 DominatorMC

DominatorMC
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • GG 10830402
  • LocationKielce
  • d2jsp bezimienny123
  • Konto D2 Nowiutki

Napisano 21 stycznia 2011 - 21:21

Gothic arcania mozliwe ze wina tego ze pirat. BFBC2 zostal sciagniety z isohunt z pewnego zrodla bo od reloda sciagalem a on mial ze 170 pozytywow na temat tej gierki. Masz racje kowal musze zainstalowac zapewne windowsa ale ciekawi nie czemu mam tej je*ane bledy na xp skoro te gierki niby smigaja na xp...
Dołączona grafika

#5 kowal2300

kowal2300
  • Użytkownik
  • 315 postów
  • GG 9913033
  • LocationSkierniewice
  • d2jsp kowal2300
  • Konto D2 kowal2303

Napisano 21 stycznia 2011 - 22:25

pkt. 2 --> gierki moze i smigaja pod xp, ale upewnij sie, ze masz directx pod xp i to w najnowszej dostepnej wersji. No i oczywiscie sterowniki, zaskoczony jestem, ze udalo Ci sie w ogole odpalic taka grafike / mobo pod ten system. Niby jakies z pazdziernika 2010 wisza w necie, ale czy to takie masz wrzucone?

Jesli kopia nie jest walnieta i jesli nie sterowniki i system operacyjny, to moze masz problemy z temperatura. Nie jestem w stanie na odleglosc tego sprawdzic, wiatraki masz boxowe + jakas obudowa z cyrkulacja, czy mozesz smazyc na sprzecie jajecznice? Czarny ekran i reset sugeruje wlasnie takie problemy. Bo tutaj nie brakuje ramu (po prostu dluzej by sie wczytywalo), procek tez nie powinien sprawiac problemow, a wlasnie brak obrazu to konflikt w grafice. Ewentualnie przegrzewanie sie czegos, w tym wypadku moze to byc zarowno procesor (ale to komp by sie raczej sam resetowal), jak i ram..

www.siepomaga.pl

KLIKASZ -> POMAGASZ!

#6 meto

meto

Administrator

• Administrator
  • 448 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 22:37

Jestem w stanie się założyć że to problem na linii System <-> DirectX <-> Grafika.

#7 DominatorMC

DominatorMC
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • GG 10830402
  • LocationKielce
  • d2jsp bezimienny123
  • Konto D2 Nowiutki

Napisano 22 stycznia 2011 - 00:19

Czyli mowicie aby zainstalowac viste/7 i bedzie git ??
Dołączona grafika

#8 Elfisher

Elfisher

★★★★★

• Moderator
  • 2 524 postów
  • d2jsp Elfisher

Napisano 22 stycznia 2011 - 09:28

Czyli mowicie aby zainstalowac viste/7 i bedzie git ??

viste stanowczo odradzam
moze i nie jestem maniakiem komputerowym i nie znam sie na tym za bardzo ale o komputer dbam najlepiej jak moge. majac viste musialem robic formata co 2-3 miesiace bo sie sypalo wszystko po kolei... najczesciej byla to wina explorera. dodam ze vista byla oryginalna bo dostalem ja jak kupilem laptopa (home premium). od pol roku mam w7 ultimate i jest zajebi***, dziala szybciej, lepiej i nie mam z nim problemow :)

Dołączona grafika

#9 meto

meto

Administrator

• Administrator
  • 448 postów

Napisano 22 stycznia 2011 - 11:20

Do tego kompa najlepsze co możesz doinstalować (z Windowsów oczywiście) to Windows 7 64bit w wersji HP lub lepszej.

#10 DominatorMC

DominatorMC
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • GG 10830402
  • LocationKielce
  • d2jsp bezimienny123
  • Konto D2 Nowiutki

Napisano 22 stycznia 2011 - 12:57

Tylko, ze jesli bede miec nie oryginalnego windowsa z cd keyem z neta to bede musial go potem jeszcze w przeciagu 30 dni aktywowac a tego nie zrobie bez oryginalnego keya. I problem w tym, ze boje sie, ze sobie nie wgram win 7 na kompa :(
Dołączona grafika

#11 Elfisher

Elfisher

★★★★★

• Moderator
  • 2 524 postów
  • d2jsp Elfisher

Napisano 22 stycznia 2011 - 13:05

Tylko, ze jesli bede miec nie oryginalnego windowsa z cd keyem z neta to bede musial go potem jeszcze w przeciagu 30 dni aktywowac a tego nie zrobie bez oryginalnego keya. I problem w tym, ze boje sie, ze sobie nie wgram win 7 na kompa :(

znam magiczny sposob na 30-dniowa licencje ale ciiiiii Dołączona grafika

Dołączona grafika

#12 kowal2300

kowal2300
  • Użytkownik
  • 315 postów
  • GG 9913033
  • LocationSkierniewice
  • d2jsp kowal2300
  • Konto D2 kowal2303

Napisano 22 stycznia 2011 - 13:43

Elfisher nie zgodze sie, jak uaktualniasz viste w miare regularnie i z glowa instalujesz aplikacje / czyscisz system, to z zadnym nie bedziesz mial problemow. Ludzie narzekali kiedys na 95, a mi sie pracowalo tak dobrze, ze do 2000 roku na niej siedzialem. Potem przerzucilem sie na 98, wyszedl xp i tez z poltora roku go nie mialem. Nawet na nowym kompie wrzucilem wtedy 98.. pojawil sie konflikt tuner tv <--> system, zainstalowalem xp i siedzialem na nim do czasow visty. Teraz mam i viste i 7, korzystam z visty, aktualizuje ja w miare regularnie, problemow nie mam. Zwykly uzytkownik nie widzi bledow systemow win, moze sa one mniej stabilne, czy przy uruchamianiu aplikacji wywalaja problemy, ale to nie powod do formatu.

ps. nie uzywam antywirusa

Roznica miedzy 7 a vista jest taka (oprocz wizualnej), ze 7 posiada duzo wieksza baze sterownikow, prawdopodobnie nie bedziesz musial zonglowac plytami po pierwszym uruchomieniu, bo wszystko sie zainstaluje. Ale wtedy i tak polecilbym najnowsze sterowniki, tak na wszelki wypadek.. Poza tym vista zajmuje wiecej zasobow systemowych na poczatku, win7 przystosowuje swoje zapotrzebowanie stopniowo, odpowiednio do ilosci uruchomionych aplikacji. Przy 4gb ramu jednak tego nie odczujesz..

A wracajac do win7 - mialem problem z zainstalowaniem starszej, ale pelnej wersji office, gdy wrzucilem testowa 2010 czy tam 11.. Podobnie mialem problemy ze sterownikami do grafiki - niby sie aktualizowaly, a system i tak uzywal tych swoich, starszych. Denerwowalo mnie to i wrocilem do visty, jednak wychowalem sie na dos-ie i win 3.11, dlatego wole wszystko robic po swojemu, automatyka mnie odstrasza, tym bardziej przy instalacji sterownikow..

www.siepomaga.pl

KLIKASZ -> POMAGASZ!

#13 Elfisher

Elfisher

★★★★★

• Moderator
  • 2 524 postów
  • d2jsp Elfisher

Napisano 22 stycznia 2011 - 14:05

Elfisher nie zgodze sie, jak uaktualniasz viste w miare regularnie i z glowa instalujesz aplikacje / czyscisz system, to z zadnym nie bedziesz mial problemow. Ludzie narzekali kiedys na 95, a mi sie pracowalo tak dobrze, ze do 2000 roku na niej siedzialem. Potem przerzucilem sie na 98, wyszedl xp i tez z poltora roku go nie mialem. Nawet na nowym kompie wrzucilem wtedy 98.. pojawil sie konflikt tuner tv <--> system, zainstalowalem xp i siedzialem na nim do czasow visty. Teraz mam i viste i 7, korzystam z visty, aktualizuje ja w miare regularnie, problemow nie mam. Zwykly uzytkownik nie widzi bledow systemow win, moze sa one mniej stabilne, czy przy uruchamianiu aplikacji wywalaja problemy, ale to nie powod do formatu.

byc moze cie to zdziwi ale robilem dokladnie tak jak mi radzisz :)
system byl oryginalny wiec aktualizacje robilem na biezaco, do tego ccleaner srednio co tydzien, dwa czyscil system ze smieci.. defragmentowanie i oczyszczanie dyskow tez bylo ustawione. antywirus + firewall od poczatku aktywne.
jak zaczynaly sie problemy to CHKDSK sprawdzal dyski.
co do programow, hmmm gg, office, firefox i diablo 2 + inne typu winrar, daemon etc
nie sciagalem zadnych podejzanych plikow, zadnego wirusa czy robaka nigdy nie wykrylo, ogolnie rzecz biorac staralem sie lak moglem zeby bylo ok.
ale srednio co 2-3 miesiace cos padalo i nie chce mi sie wymieniac co to bylo dokladnie bo troche tego mialem, ale uwierzysz czy nie, jestem na 90% pewien ze nie bylo to z mojej winy.
laptop czesto sie zawieszal w trakcie wyszukiwania aktualizacji i dzialal wolniej.
teraz mam w7, nie sciagam aktualizacji bo "nie moge" ale roznice sa wielkie i nie chodzi mi o wyglad ale o szybkosc dzialania. mam go juz jakos ponad pol roku i ani razu mi sie nie zawiesil, dziala idealnie
a na viste nie tylko ja narzekam bo przegladalem na necie sporo stron i problemy z systemem ma duzo osob

Dołączona grafika

#14 DeadMan Walking

DeadMan Walking
  • Użytkownik
  • 507 postów
  • GG 10490098
  • LocationGdańsk
  • d2jsp sharki18
  • Konto D2 vsx-kapitani
  • Battle.Tag: moongroow#2927

Napisano 24 stycznia 2011 - 12:07

hmmmmm tak czytam i czytam ale nikt nie powie tez ze waskim gardlem tej jednostki jest plyta -.- asrock xD to jest hmm taki krzak :D

a co do gier arcania 100 % pirat nie dziala nie ma jeszcze dobrego cracka hmm co do CoD mhmmm moze jakas kiepska kopia albo masz jakies nie aktualne sterowniki/oprogramowanie/za duzo rzeczy "w tle"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

19-0

#15 DominatorMC

DominatorMC
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • GG 10830402
  • LocationKielce
  • d2jsp bezimienny123
  • Konto D2 Nowiutki

Napisano 24 stycznia 2011 - 15:41

hmmmmm tak czytam i czytam ale nikt nie powie tez ze waskim gardlem tej jednostki jest plyta -.- asrock xD to jest hmm taki krzak :D

a co do gier arcania 100 % pirat nie dziala nie ma jeszcze dobrego cracka hmm co do CoD mhmmm moze jakas kiepska kopia albo masz jakies nie aktualne sterowniki/oprogramowanie/za duzo rzeczy "w tle"

Nie rozumiem tej aluzji lub iluzji do mojej płyty głównej ^^
Dołączona grafika

#16 DeadMan Walking

DeadMan Walking
  • Użytkownik
  • 507 postów
  • GG 10490098
  • LocationGdańsk
  • d2jsp sharki18
  • Konto D2 vsx-kapitani
  • Battle.Tag: moongroow#2927

Napisano 24 stycznia 2011 - 16:49

heh asrock to plyty glowne czasem za duza kase ale z niskiej polki xD

Dołączona grafika

Dołączona grafika

19-0

#17 kowal2300

kowal2300
  • Użytkownik
  • 315 postów
  • GG 9913033
  • LocationSkierniewice
  • d2jsp kowal2300
  • Konto D2 kowal2303

Napisano 24 stycznia 2011 - 19:20

po polsku: gowno warta :D

www.siepomaga.pl

KLIKASZ -> POMAGASZ!

#18 meto

meto

Administrator

• Administrator
  • 448 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 19:26

heh asrock to plyty glowne czasem za duza kase ale z niskiej polki xD

Fakt, dla mnie płyta to jedyna część kompa na której nie można oszczędzać. Odczujesz przy pierwszej próbie Upgrade sprzętu...

#19 kowal2300

kowal2300
  • Użytkownik
  • 315 postów
  • GG 9913033
  • LocationSkierniewice
  • d2jsp kowal2300
  • Konto D2 kowal2303

Napisano 24 stycznia 2011 - 21:29

Meto nie zapominaj o zasilaczu, jak tutaj padnie, to przy tanszej wersji moze poleciec wszystko, przy drozszej jest szansa na redukcje szkod i uratowanie niektorych elementow. Ale racja, mobo + zasilacz + chlodzenie to podstawa przy kazdym zestawie, nie ma tutaj co redukowac kosztow. Podejrzewam, ze taka plyta byla w 'sklepowym' komplecie i taka wzial, bo zobaczyl atrakcyjna cene calosci.. Jesli ktos Ci ja polecal, to raczej nie byl to Twoj kumpel.. ;D

www.siepomaga.pl

KLIKASZ -> POMAGASZ!

#20 DominatorMC

DominatorMC
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • GG 10830402
  • LocationKielce
  • d2jsp bezimienny123
  • Konto D2 Nowiutki

Napisano 25 stycznia 2011 - 16:24

Ale to kurwde od płyty głównej by nie chodziło ^^ ?
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych