Skocz do zawartości

Problem z D2 i Windows 7

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

matti-rox

matti-rox
  • Użytkownik
  • 1 postów
Mam taki mały problem. Gdy włączam diablo, gra nie jest rozciągnięta na cały ekran. Na dole i u góry są czarne paski. Poza tym, gdy wchodze do jakiejs gry na BN, przez pierwsze 2 minuty mam straszne zawiechy, po czym wszystko jest ok. DA sie cos zrobic??:D

Opes

Opes

Lld Sekcja

• Moderator
  • 2191 postów
  • GG 9119768
  • LocationPno
  • d2jsp Opes
  • Konto D2 Scire-Fectum
  • Battle.Tag: Opes#2640
może masz jakiś monitor panoramiczny labo ciś w tym stylu i dlatego ci się tak rozciąga ;/

Dołączona grafika

Elfisher

Elfisher

★★★★★

• Moderator
  • 2460 postów
  • GG 4825999
  • d2jsp Elfisher
  • Battle.Tag: Elfisher#1525
co do rozciagniecia to skalowanie karty graficznej ustaw
a co do zwiech, graj w oknie, dziala szybciej

Dołączona grafika

Dracos

Dracos
  • Użytkownik
  • 4 postów
Witam
Przepraszam że się podpinam ale nie chcę robić spamu.
Posiadam notebooka z systemem Windows 7 Starter i podczas uruchamiania D2 Lord wyskakuje problem z zgodnością z tą wersją systemu Windows.
Ma ktoś jakiś pomysł jak poradzić sobie z tym problemem??
Z góry serdeczne dzięki.

Siemior

Siemior
  • Użytkownik
  • 1158 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
Gdzieś coś kiedyś czytałem żeby usunąć explorer.exe z procesów a później odpalić d2 i nie ma problemów z kolorami.

Posted Image

Posted Image

Dracos

Dracos
  • Użytkownik
  • 4 postów
Starałem się odpalić grę jako Administrator i w systemie zgodności z Windows XP i wychodzi mi ten sam problem ;/

Jakieś inne opcje ?

Bop

Bop
  • Użytkownik
  • 406 postów
Co do zwiech to przypominam sobie, że miałem coś podobnego 2 razy ale nie wiem czy po 2 min przechodziło, bo tych 2 minut nie wytrzymywałem. Dziwne wydaje się być to, że gdy utworzyłem skrót do Diablo, po włączeniu gry przez skrót wszystko było porządku . Możesz także przełączyć tryb wyświetlania na Direct Draw (2D) . Aby to zrobić znajdź w katalogu gdzie masz zainstalowaną grę plik D2VidTst i po zakończeniu testu wybierz opcje Direct Draw.

Elfisher

Elfisher

★★★★★

• Moderator
  • 2460 postów
  • GG 4825999
  • d2jsp Elfisher
hmmm tez mam laptopa i tez mam win 7.
1. robisz skrot gry na pulpicie czy gdzie ci tam wygodniej
2. prawym na skrot, zkladka zgodnosc i ustawiasz tak:
Bez tytułu.png
(te na czerwono maja byc zaznaczone, musialem pokolorowac bo z moja skorka ledwo bylo cos widac)
3. do tego polecam odpalac gre w oknie bo dziala szybciej i nie zawiesza. przynajmniej u mnie ::)
4. odpalasz i cieszysz sie do ekranu

powodzenia

Dołączona grafika

Dracos

Dracos
  • Użytkownik
  • 4 postów

Wyświetl postUżytkownik Elfisher dnia 20 styczeń 2011 - 15:12 napisał

hmmm tez mam laptopa i tez mam win 7.
....
Z całym szacunkiem ale nie działa... może problem leży w tym że mam Notebooka, a nie laptopa... :blink:
i że instalacja była z obrazów płyt (brak cdroma w notebooku :/ )? Z tym że obrazy i CD Key jest z oryginału...
Załamka na maxa... :(

Siemior

Siemior
  • Użytkownik
  • 1158 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
Dracos możesz napisać jaką masz karte graficzną w lapku? Możliwe że nie jest to istotne ale zawsze warto sprawdzić.

edit: ok moje przypuszczenia są błędne przeczytałem kilka tematów z tym problemem i rozwiązania tutaj macie przykład http://www.ehow.com/...-windows-7.html ale przy komentarzach doczytałem że nadal są problemy przy systemie Windows 7 Starter taki jaki masz obecnie Dracos.

I

Cytat

f you are running Windows 7 Starter, this fix isn't likely to work due to the limited features of that particular version of Windows. You are likely running a netbook if you are running Windows 7 Starter. The upgrade to Home Premium is worth it and will make your netbook run a LOT faster. This entire fix was discovered and executed on a netbook, which Diablo II is now running on smoothly.

Czyli wszystko jasne, mógłbyś spróbować upgreadować swój windows do wersji Home Premium i wtedy powinno działać.

Posted Image

Posted Image

Elfisher

Elfisher

★★★★★

• Moderator
  • 2460 postów
  • GG 4825999
  • d2jsp Elfisher
hmmm wiesz co? cos mi sie przypomina ze tez tak mialem + prosil o plyte a instalowalem z obrazow jak ty.
do folderu z gra sprobuj wrzucic pliki d2xmusic.mpq i d2xvideo.mpq z plyty z dodatkiem chyba, nie jestem pewien. to jest niby sposob na granie bez plyty ale mi pomogl
jesli dalej bedziesz mial problemy to nie mam pojecia co z tym zrobic
i ten w7 starter - co to jest?
pierwszy raz slysze o takim windowsie :o
mowisz ze masz notebooka, nie chodzilo ci czasem o netbooka?
notebooki maja stacje dyskow, netbooki nie :)
bo notebook to w sumie to samo co laptop, a z netbookiem kumpel tez mial problemy przy d2

Wyświetl postUżytkownik Siemior dnia 20 styczeń 2011 - 22:08 napisał

Dracos możesz napisać jaką masz karte graficzną w lapku? Możliwe że nie jest to istotne ale zawsze warto sprawdzić.
Siem ta gra powstala za czasow dinozaurow jak ludzie mieli telefony wielkosci walizek :)nawet przy notebooku za 500 zl powinna dzialac bez zarzutow ;)

Dołączona grafika

kayman

kayman
  • Użytkownik
  • 443 postów
  • GG 6861197
  • LocationWarszawa
  • d2jsp kayman67
  • Konto D2 kayman11
http://tomasz.topa.p...niczeniami.html

Inne ograniczenia wersji Starter

Windows 7 Starter posiada też kilka innych

* Brak domyślnego odtwarzania filmów DVD przez Windows Media Player - przy braku napędu optycznego nie jest to wielki problem, ale są przecież zewnętrzne napędy. Tłumaczy to domyślne wyposażenie Sony VAIO odtwarzacz WinDVD
* Przełączanie użytkowników bez wylogowywania
* Brak trybu Windows XP (XP Mode)

Elfisher

Elfisher

★★★★★

• Moderator
  • 2460 postów
  • GG 4825999
  • d2jsp Elfisher
czyli dobrze myslalem ze masz netbooka :)
wg mnie to wina systemu a nie plyt, obrazow czy innego cholerstwa
sprobuj zainstalowac tam zwyklego w7 i bedzie dobrze
kumpel ma teraz na netbooku xp a kupowal z vista chyba wiec da sie na pewno
to by bylo na tyle co do sprawy Dracosa, teraz Matti, pomoglo?

Dołączona grafika

Siemior

Siemior
  • Użytkownik
  • 1158 postów
  • GG 9513536
  • LocationBytom
  • d2jsp siemior90
  • Konto D2 mlekowtubie
co do grafy napisałem myliłem się, ale faktem jest również to że im nowsza karta tym większe problemy w starych grach przykład gdy chciałem pograć w BG musiałem wyłączyć wszystkie przyspieszenia Direct Draw i 3D

Posted Image

Posted Image

Dracos

Dracos
  • Użytkownik
  • 4 postów

Cytat

Cytat

czyli dobrze myslalem ze masz netbooka
Acer AOD 260 - 2DSS NOTEBOOK
Procesor Intel® Atom™ N450 (1,66 GHz, 512KB cache, 533MHz); pamięć RAM 1GB DDR2,dysk twardy 250 GB, martyca 10,1” LED, maksymalna rozdzielczość 1024x600, Kartagraficzna Intel GMA 3150, bezprzewodowa karta sieciowa 802.11b/g/n; czytnik kart pamięci,kamera internetowa, 3 x USB, waga 1.25 kg, system operacyjny Windows 7 Starter

Zobaczę może uda mi się na pełnej wersji W7 lub Visty. Dam znać jak tylko znów będę miał czas.

Elfisher

Elfisher

★★★★★

• Moderator
  • 2460 postów
  • GG 4825999
  • d2jsp Elfisher

Wyświetl postUżytkownik Dracos dnia 21 styczeń 2011 - 19:40 napisał

Acer AOD 260 - 2DSS NOTEBOOK
Procesor Intel® Atom™ N450 (1,66 GHz, 512KB cache, 533MHz); pamięć RAM 1GB DDR2,dysk twardy 250 GB, martyca 10,1” LED, maksymalna rozdzielczość 1024x600, Kartagraficzna Intel GMA 3150, bezprzewodowa karta sieciowa 802.11b/g/n; czytnik kart pamięci,kamera internetowa, 3 x USB, waga 1.25 kg, system operacyjny Windows 7 Starter

Zobaczę może uda mi się na pełnej wersji W7 lub Visty. Dam znać jak tylko znów będę miał czas.

musi sie udac
wina nie lezy w grafice, procku etc tylko w systemie
skoro ta gra dzialala 10 lat temu na 5x gorszych kompach to czemu tobie by mialo nie dzialac?
wystarczy ze zainstalujesz i wlaczysz zaznaczajac wszystko tak jak w screenie pokazalem i bedzie gicior

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych